W czasie świąt intensywnie eksploatowana, każdy z nas ją posiada, zwykle z prawej strony podżebrza. Jest największym gruczołem układu pokarmowego.O cóż tak ważnego może chodzić? Otóż ... wątróbka, nasza kochana. W organizmie posiada wiele funkcji, o których większość z nas pewnie nawet nie ma pojęcia, m. in.
- jest odpowiedzialna za wytwarzanie, gromadzenie oraz uwalnianie glukozy - materiał energetyczny
- produkuje oraz magazynuje niektóre białka osocza - albuminy, czynniki krzepnięcia
- rozkłada lipidy
- wytwarza i wydziela żółć
- wytwarza heparynę, enzymy
- syntetyzuje cholesterol i trójglicerydy
- przekształca puryny w kwas moczowy
- rozkłada zużyte erytrocyty
- magazynuje witaminy, żelazo
- neutralizuje toksyny (np. alkohol, niektóre leki)
- przekształca amoniak w mocznik
W święta i większe okazje, typu imieniny, urodziny, Sylwester szykujemy dużo pysznych, tłustych często ciężkostrawnych dań. I nie ograniczamy się z jedzeniem. Komu się nie zdarzyło uczucie pełności, wzdęcia, problemów z trawieniem? Każdemu. Dlatego stworzono preparaty wspomagające trawienie czy wspomagające funkcje wątroby. Cóż znajduje się w tych wszystkich preparatach dostępnych w aptekach, sklepach zielarskich, czasem nawet w zwykłych supermarketach? Zaraz się tego dowiemy. Przyjrzyjmy się dokładnie najpopularniejszym składnikom i ich działaniu:
- wyciąg z korzenia rzodkwi czarnej - korzeń ten zawiera mieszaninę glikozydów gorczycowych (glukozynolany, glukozynolaty), jest to środek żółciotwórczy oraz obniża stan napięcia zwieraczy bańki wątrobowej - ułatwia dopływ żółci do dwunastnicy, przywraca naturalną perystaltykę jelit - ułatwia proces trawienia oraz wchłaniania.
- ekstrakt z ziela karczocha - jest źródłem flawonoidów, posiada właściwości hepatoprotekcyjne, obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów - zastosowanie głównie w niestrawności.
- ostropest plamisty - zapobiega nadmiernej utracie glutationu (związek ten bierze udział w odtruwaniu organizmu), jest silnym przeciwutleniaczem dzięki czemu przeciwdziała uszkodzeniom komórek wątroby przez wolne rodniki, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawia apetyt.
- kwas dehydrocholowy - jest to syntetyczny kwas żółciowy, wspomaga wydzielanie żółci, pobudza perystaltykę jelit.
- cholina - organiczny związek chemiczny, wzmacniający wątrobę, pomaga usuwać substancje szkodliwe, łagodzi objawy niestrawności.
- L-asparginian L-ornityny - wzmaga usuwanie amoniaku w wątrobie, przyspiesza procesy odtruwania, działa regenerująco na komórki wątroby.
- fosfolipidy - estry otrzymywane są głównie z nasion soi, są wbudowywane w błony komórkowe hepatocytów, dzięki czemu przyspiesza regenerację wątroby, stabilizuje błony komórkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz