sobota, 22 listopada 2014

Ziołoteka: mięta pieprzowa


   
 
     W ten ponury i pochmurny listopadowy dzień postanowiłam zająć się ziołem, które sama bardzo lubię, a mam tu na myśli miętę pieprzową z łaciny Mentha piperita, inaczej nazywana miętą lekarską (ostatnio coraz rzadziej).
Jest ona mieszańcem mięty nawodnej oraz mięty zielonej, powstały w Anglii ok. XVIIw. Jako surowiec używamy liści mięty. Często nawet sami we własnych uprawach posiadamy tę roślinę. Głównymi składnikami surowca są: olejek miętowy, kwas askorbinowy (witamina C), karoten, betaina, rutyna, garbniki. Może być stosowana jako samodzielny lek roślinny bądź "poprawiacz" smaku i zapachu w lekach bądź jako surowiec spożywczy oraz jako składnik produktów kosmetycznych.

Działanie oraz zastosowanie:
  • zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, żółci żołądkowej, co pomaga w trawieniu
  • posiada niewielkie działanie rozkurczowe
  • posiada niewielkie działanie uspokajające
  • do inhalacji w przebiegu nieżytu nosa
  • do płukania jamy ustnej - wykazuje działanie odkażające
  • do nacierań w nerwobólach - wywołuje subiektywne odczucie działając na receptory chłodu, łagodzi ból
  • działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, antyseptyczne wywołuje olejek miętowy
  • działa łagodząco na zespół jelita drażliwego
W kuchni: 
  • jako dodatek do napojów, nadaje bardzo orzeźwiający smak
  • jest podstawowym składnikiem miętowych napojów alkoholowych 
  • dodatek smakowy do zup, sosów, sałatek czy surówek
Środki ostrożności
Należy pamiętać żeby nie podawać żadnych naparów, odwarów z mięty małym dzieciom. W zbyt dużych ilościach może spowodować zgagę, pieczenie, zwłaszcza u osób z problemem zgagi czy nadwrażliwością.

Liście mięty pieprzowej można zakupić w aptekach i sklepach zielarskich w postaci gotowych herbatek w saszetkach, tabletkach, olejku czy nalewki (dwie ostatnie postaci stosuje się w formie kropli ze względu na dość duże stężenie mentolu)

Z receptury aptecznej
Najczęściej stosujemy w postaci kilku kropli jako tzw. corrigens (poprawiacz smaku i zapachu) w postaci maści, kropli, płukanek do gardła i jamy ustnej. Coraz rzadziej, aczkolwiek nadal robi się mieszanki poprawiające trawienie.

Z receptury domowej
Można sporządzić olejek z liści mięty pieprzowej, należy ususzyć 1,5szklanki liści, dobrze rozgnieść zmieszać z 500ml oliwy z oliwek zimno tłoczonej, mieszać co 2-3 dni, przecedzić, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nawet do roku. Stosować do nacierać w nerwobólach, skurczach czy bólach głowy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz